Közösségi Kertek

Közösségi kertek programunk a város lakosainak szól. Az egészséges, saját magunk által megtermelt zöldség ízét, de a közösséghez tartozás örömét is adhatja minden résztvevőnek.

Közösségi Kertelni jó, a kertészkedés a világ legjobb hobbija. Plusz fenntartható, egészséges, a legrövidebb élelmiszerlánc (általában 100 méteren belül van a kerted és az asztalod távolsága :)), nincs közbeékelődő üzleti szereplő, szállítás és logisztika. Termelhetsz bióban, tájfajtákkal, és mindezt jó társaságban. A közösségi kertek a nagyobb városok nem-kertvárosi lakóinak is megoldást nyújthatnak a saját, egészséges zöldség megtermelésére, akár már 1-2 m2-en is sok 10 kiló termény szüretelhető.

Egerben a belvárosban, a valamikori HEMO, most Civil Közösségek Háza udvarán (Eger, Kossuth u. 12.) építettük az első közösségi kertünket, a Más-Kert vállalkozás, a TESCO Ön választ, mi segítünk programja és a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatásainak köszönhetően. A kert valódi és minőségi magaságyásos, 50 folyóméternyi, egy méter széles, 8 darab ágyásként lett kialakítva. A kertben tájfajta zöldségeket is ültettünk (Egri napraforgó, Ceglédi, Mátrafüredi és Gyöngyösi paradicsom, menyecske bab, 8 soros magyar kukorica stb.), mellette Egri Piros almafa áll. Idén, első termelési évünkben a városi "Legszebb Konyhakertek" versenyben, közösségi-intézményi kategóriában első helyezettek lettünk :)

A kert csak az első a sorban, a terveink szerint még pár hasonlót szeretnénk építeni Egerben, intézményeknek, iskoláknak vagy magánszemélyeknek, lakóközösségeknek. Vannak már jelöltek, sőt pár állampolgári kezdeményezés is, ezeknek a kertelőknek a jövőben pedig képzéseket, rendszeres találkozókat tervezünk. A kertben gyűjtött magok segítségével, jövő tavasszal Magbörzét szervezünk a Civil Közösségek Házában, de jövőre megtartjuk a közösségi kertek napját is.

Tagok a jelenlegi Közösségi Kertben (a magánszemélyeken kívül):

  • Egri Civil Kerekasztal
  • Életfa Környezetvédő Szövetség
  • Egri Barátnők Egyesület
  • Civil Érték Egyesület
  • Nagycsaládosok Egri Egyesülete
  • Ezüstidő Egyesület