ÉLET=FA - Közösségi faültetés

Az ÉLET=FA közösségi faültetési projektünket 5 évre tervezzük. Ezalatt Heves megyében, a polgárok, gyermekek, intézmények, cégek és önkormányzatok segítségével összesen legalább 100.000 fa elültetését igyekszünk elvégezni. Őshonos erdészeti és gyümölcs fajtákat adunk ingyen bárkinek, aki vállalja, hogy becsülettel elülteti és legalább egy képet posztol és küldd nekünk az ültetésről. Ültethettek csoportban, családosan, túra közben, Földnapján, kampányszerűen vagy csak úgy szimplán, akár "balkézről" :-).

A projekt sikeréhez Ti kelletek, mindenki, aki itt lakik, ide kirándul, és legalább egy kis felelősséget érez ezért a gyönyörű bolygóért, és a jövőnkért. Persze a fa nincs ingyen. Támogathatod is a programot, SMS-ben, számlára utalással, önkéntes munkával, szervezéssel, vagy ültess magoncot, iskolázz.

10 millió Fa tudástár, Faültetési útmutató

A klímaváltozás elleni globális fellépések egyik legfontosabb alapjai a helyi tudatos közösségek, és azok cselekvő tagjai – a legnagyobb változások is helyben, kis lépésekkel kezdődnek. A környezettudatos életmódot pedig a sok beszéd helyett leginkább az aktív és offline közösségi munkával, például faültetéssel tudjuk megmutatni a fiataloknak.
A globális környezeti problémamegoldás fontos eleme az erdősítés, az állami és magán erdőterületek növelése, de ez nem feltétlenül civil szervezeti feladat.
Ellenben nagyon fontosnak tartjuk a települési, vagyis belterületi zöldfelület és faállomány növelését, mert ez helyben, olcsón és nagymértékben hat a klímaváltozás ellen, és rengeteg pozitív hatása van, például enyhíti a települési hőhullámokat, csökkenti a stresszt, tisztítja a levegőt.

Ezért az Életfa Környezetvédő Szövetség egy legalább 5 éves programot indított 2020-ban, aminek eredményeként minimum 100.000 fát ültetünk el Heves megye településein.

A faültetések kezdeményezői és kivitelezői a helyi aktív polgárok, közösségek, cégek, iskolák-óvodák, intézmények lesznek majd, vagyis önkéntes munkában, iskolai közösségi szolgálattal, céges felelősségvállalási programok által kapcsolódhatnak be, változatos formákban. Fát ültethet bármilyen kis csoport, család vagy magánszemély, de egy óvoda, iskola vagy cég is szervezhet kampányt a saját területén vagy más lehetséges helyszínen. Felajánlható lesz ültetési helyszín (önkormányzatok, cégek-intézmények és magánszemélyek), ültetni való fa (faiskolák, erdészetek, önkormányzatok) és önkéntes munka, anyagi támogatás is, ezeket az Életfa Környezetvédő Szövetség és a többi csatlakozó szervezet koordinálja és közvetíti, ezekhez weblap és telefonos applikáció is rendelkezésre fog állni.

Terveink szerint főleg közterületen, települések belterületén ültetnénk, ezzel is hozzájárulva az élhetőbb települési környezet kialakításához, a globális klímaváltozás lakosságot sújtó hatásainak enyhítéséhez. Kisebb részben magánterületen is támogatjuk a faültetéseket.

A faültetéseket közösségi eseményként hirdetjük meg a weblapon és a közösségi médiákban, ezekhez bárki csatlakozhat, vagy munkát, erőforrást ajánlhat fel. A weblap maga kezeli a felajánlott támogatásokat, így a faültetések egyszerre lesznek helyi közösségi szervezésű eseményekké és közösségi támogatások által finanszírozott kampányokká, miközben építik is a közösségeket, kapcsolatokat teremtenek a generációk között és fejlesztik a környezeti tudatosságot.

A programot eddig támogatta:
Fiege Stiftung, Liferay Hungary Kft., Tesco Magyarország Kft. - "Ön választ, mi segítünk", Robert BOSCH - Hatvan, Deutsche Telekom, 10millióFa és még sokan mások.

Fiege Liferay
TESCO Ön választ tesco on valaszt
deutsche-telekom Bosch
10 millió fa