ÉLET-FA-ÜLTETÉS

A klímaváltozás elleni globális fellépések egyik legfontosabb alapjai a helyi tudatos közösségek, és azok cselekvő tagjai. Egyre többször megerősíti azt a tudomány, hogy egy globális méretű faültetési kampány az egyik leghatékonyabb megoldás a klímaváltozás lassításához. A számítások alapján az erdőtelepítés nem egy lehetőség a fellépésre a klímaváltozással szemben, hanem valószínűleg a legjobb lehetőség. Ezért az Életfa Környezetvédő Szövetség egy legalább 5 éves program indítását tervezi, aminek eredményeként minimum 100.000 fát ültetünk el Heves megye településein.

Miért jó a faültetés a világnak?

Bolygónk szárazföldi területén legalább 1,7 milliárd hektárnyi erdősíthető terület van, nem számolva a települések felszínével. Ez az 1.7 milliárd hektár (nagyobb mint Kína és az USA együtt!) a jelenlegi mezőgazdasági termőterületek fenntartása mellett is beültethető, vagyis nem jár szántóföldek átállításával. A 2030-as EU által megcélzott karbonsemlegességhez pl. Magyarországnak 10-15000 Km2 erdőt kellene telepíteni a következő években.

Miért jó a belterületi faültetés?

A városias települések lakói már most is saját bőrükön érzik a klímaváltozás hatásait, de nem védettek a kistelepülések lakói sem. Folyamatosan szaporodnak a mesterséges, térkővel vagy más, csapadékot nem áteresztő burkolattal ellátott terek, bár bizonyított, hogy az egyre szélsőségesebb csapadékot a megnövelt zöldterületek, a fák és fasorok, valamint a zöldtetők tudják csak hatékonyan megfogni.

A fák hiánya jóval magasabb hőmérsékleteket jelent nyáron, hidegebbet és több szelet télen, egy fasorral beültetett utcában akár 10-20 fokkal jobb idő is lehet, kedvezőbb a páratartalom, magasabb a levegő negatív ionizáltsága.

A fák látványa bizonyítottan hatékonyan csökkenti a nagyvárosi stresszt, a belterületi fák és zöldterületek pozitív hatással vannak a lakosság mentális állapotára, ami akár gazdaságilag is kifejezhető a munkabírás növekedésében, a betegségek vagy a közlekedési balesetek hiányában.

A faültetési program a közösségeké és nem az Életfáé.

Önkéntesek, bevont intézmények és támogatók nélkül nem jutunk sokra, de a közüzemek, önkormányzatok segítő hozzáállása is kell a sikerhez.
A program weblapján bárki jelentkezhet önkéntesnek, szervezőnek, felajánlhat támogatást. A faültetéseket kampányokban, vagyis közösségi eseményekben szervezzük, ezeket nyilvánossá lehet tenni, meg lehet osztani a közösségi médiában. A programhoz bármilyen szervezet, csoport csatlakozhat.

Támogatás

A program akár 0 forintból is lehet sikeres, de nem gyors és hatékony. Nekünk most az a fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt sok fát ültessünk, és ehhez már forrás kell.
Ezért a faültetést már idén ősszel egy követes adománygyűjtési programmal segítjük, a terveink szerin 200-500 eFt-ot tudunk így gyűjteni. A programot elhelyezzük az adjukossze.hu oldalon, de magán adományokat is várunk és pályázunk.