kep1
oldal
jobboldal
felirat

Egyéb környezetvédelem

Döntsön a környezetvédelem javára!

Legyen támogatónk ebben az évben (is) a személyi jövedelemadója 1 százalékának felajánlásával!

Adószámunk: 19142443-2-10

Minél többen ítélik támogatásra érdemesnek tevékenységünket, annál többet tehetünk az egészséges és természetes környezetért, a környezeti ártalmak okozta megbetegedések megelőzéséért valamint a vadon élő állatok védelméért.


MEGJELENTEK A PROHÁLÓ HÁLÓZAT ÚJ KIADVÁNYAI

Hálózatfejlesztés. Civil Műhely kötetek 2. proHáló - Hálózat a nonprofit szolgáltatások és a nonprofit szolgáltatók hálózatának fejlesztéséért. (Szerkesztette: Groskáné Piránszki Irén) Pécs, 2008. Kiadja a Nevelők Háza Egyesület (Pécs) együttműködésben a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvánnyal. (Debrecen).


VÁLTOZÁSOK AZ EGRI ÉRSEKKERTBEN!

A kert a város központjában terül el. Keleti határán az Eger-patak folyik. Szerkezetében a franciakert felépítési stílusát követi.
Eszterházy Károly püspök nevéhez fűződik az Érsekkert megalapítása, melyet 250 évvel ezelőtt létesítettek. Ekkor 1484 telepített, nemes fát ültettek.
1919.-ben vált közkertté, 1996.-ban pedig helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.


Hódok himnusza

Ősi földünk a magyar is, ahonnan elmentünk,
Sziget közbe, Rába mentén mostan visszajöttünk.
Vízi várainkat jelzi sok szép magyar tájék,
Ha mással nem, a nevével emlékezik ránk még.
Hódoscsépány egy kis falu Ózd városa mellett
Hódmezővásárhely is hódvilágban termett!
Nagyhódos, Kishódos, de szép Magyarország!
Szeretnénk mi visszatérni mindörökre Hozzád!
Hódosi Jóska barátom, bizony Földesről jött ő,
Józan magyar paraszt ésszel áldotta a teremtő!


Az erdő titkai

Nyáron a természet zöldbe öltözik
A sűrű fák között a nap tükröződik,
A tisztáson megáll, szétszórja sugarát,
Bontogatja a virágok napéhes szirmát!

Az erdős ok titkot rejt a fák sűrűjében,
Madarak, állatok megbújnak szépen,
Kis ibolya bokor nyílik az avaron,
A napfény megcsillan a szarvas agancson!

Madár csicsereg a zöld lombok között,
A fák odújába kis mókus költözött,
Vígan szökdécsel a sűrű ágakon,
Zöld mohát visz az apró lábakon!


A harmadik világháború

Minden héten háromszor

Pesszimista jóslatok szerint közeledik a harmadik világháború, a világégés. Ezt a háborút valószínűleg atomfegyverekkel vívják, ami évezredekre megmérgezi a földet és elhozza az emberiség végét. A világ teljes atomarzenálja körülbelül 30.000 atombombából áll. Ebből a 30.000 bombából mintegy 12.000 robbanófej aktív. Feltételezve, hogy egy átlagos atombomba hatóereje 50 kT (ez megfelel 50.000.000 kg TNT-nek) az aktív atomarzenál összesített energiájára egy hatalmas szám adódik:


Nem marad más, amit megehetnénk, mint a pénz

Hamarosan valóra válhat az indiánok jóslata és lehet, hogy nem marad más, amit megehetnénk, mint a pénz - legalábbis ez derül ki az ENSZ drámai hangvételű környezetvédelmi jelentéséből, amely szerint az elmúlt 20 évben az emberiség minden korábbinál jobban felélte a Föld erőforrásait. Az 1400 kutató munkáját összegző dokumentum szerint az emberiségnek egyharmaddal nagyobb bolygóra lenne szüksége a Földnél.
--------------


Aranyos-völgy térségi energiatározó

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2007. szeptember 28-án 2. fokon is elutasította a Szinerg 640 Kft. Dél-Zemplénbe, az Aranyos-völgy térségébe tervezett Sima-2 szivattyús energiatározó tervét erdészeti, természetvédelmi, környezetvédelmi, tájképvédelmi és vízügyi okokból, valamint alkotmánybírósági határozatokra hivatkozva és kitérve az adott területek UNESCO-világörökségi védelmére.

további információk:
Takács András PhD
elnök
Abaújaranyos Faluszépítő Egyesület


Őszi lendület! -Tudósítás a Környezetvédelmi és Urbanisztikai Szekció őszi rendezvényeiről és akcióiról.

A szekció szervezetei kezdeményezően és lendületesen kapcsolódtak be az „Eger Ünnepe” rendezvénysorozatba. Az Egri Civil Kerekasztal szervezeteinek programjai és szolgáltatásai keretében a Dobó téren, szeptember 15-16-án, szombaton és vasárnap az Életfa Környezetvédő Szövetség, a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület, a Kertbarát Kör Egyesület, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja várta bemutató sátraiban az érdeklődőket.


Gyenge lábakon áll a világ - fesztivál

A szegénység világnapján (október 17.) négy napos fesztivál és konferencia lesz a világ problémáiról a West Balkánban (Bp., VIII. ker. Futó u. 46.), 2007. október 17-21. napokon.
Okokról, összefüggésekről és alternatívákról. Szenvedőkről és szervezkedőkről. Hogy átláthasd a rendszert, és rendetlenségét.

  • Ha a világ fejlődik, miért nőnek az egyenlőtlenségek?
  • Ha a globalizáció a megoldás, miért tüntetnek, szervezkednek emberek minden kontinensen?

Tartalom átvétel