kep1
oldal
jobboldal
felirat

Nyílt levél

Kedves Barátaink! A kormány "az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról”címmel törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűléshez, amelynek vitája jelenleg folyik. A tervezet elfogadása esetén a nemzeti parki igazgatóságok által vagyonkezelt földterületek jelentős része kerülne át a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez.
Ez a lépés véleményünk szerint szakmailag indokolatlan, természetvédelmi és alkotmányos szempontból aggályos.
Ezért szorgalmazzuk, hogy a Parlament ne támogassa a tervezetet.

Kérjük, hogy olvassátok el a lenti, országgyűlési képviselőknek szóló nyílt levelet, és amennyiben szervezetetek, intézményetek, közösségetek támogatja, akkor csatlakozásotokat egy email formájában jelezzétek az ifarkas@mtvsz.hu címre.

Részletes véleményünk, sajtóanyagjaink megtalálhatóak a következő helyen: http://magyartermeszet.hu/hatteranyagok.html

Nyílt levél:

Felelős természetvédelmet az állami földeken!

Magyarországon a természeti értékek és erőforrások a nemzet közös örökségének azon részét képezik, melyek alapvetően határozzák meg az utánunk következő generációk életminőségét. Ezeket az értékeket könnyű elveszíteni és nehéz helyreállítani, védelmük a rövidtávú gazdasági érdekekkel szemben minden állampolgárnak, különösen pedig az államnak kiemelt kötelessége.

A magyar államnak az állampolgárok egészséges környezethez való alkotmányos jogát a környezetvédelmi jog- és intézményrendszer megfelelő szintű fenntartásával kell biztosítania, az évtizedek munkájával elért védelmi szinttől nem léphet vissza szabadon.

A kormány „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról”című törvényjavaslata véleményünk szerint nem garantálja a magyar állampolgárok környezeti jogait.

Hazánk természeti örökségét veszélyeztetőnek tartjuk, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló, a természeti erőforrások megújulásában kulcsfontosságú szerepet játszó állami földterületek sorsáról a természetvédelmi kezelést alapfeladatként ellátó nemzeti park igazgatóságok helyett a birtokpolitikában érdekelt Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntsön.

Hazánk természeti örökségét veszélyeztetőnek tartjuk, hogy a kormányzat kiszámíthatatlan és átláthatatlan módon kezeli a nemzeti park igazgatóságok szervezetrendszerét, alapfeladatainak körét és finanszírozását.

Hazánk természeti örökségét veszélyeztetőnek tartjuk, hogy a jövő nemzedékek életfeltételeit meghatározó jogszabályok tervezetei széles körű társadalmi vita és egyetértés nélkül kerülnek a Parlament elé.

Alulírott civil szervezetek, intézmények és közösségek, kérjük a Kárpát-medence természeti értékeiért, a természeti erőforrások megújulásáért és a jövő magyar állampolgáraiért felelősséget viselő országgyűlési képviselőket, hogy a fenti törvényjavaslatot ne támogassák.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
WWF Magyarország

üdvözlettel
Sipos Katalin, igazgató, WWF Magyarország,
Halmos Gergő, igazgató, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
Farkas István Tamás, ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége