kep1
oldal
jobboldal
felirat

A gyöngyösi főiskolához került az erdőtelki arborétum

Az év elejétől a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola részeként működik az erdőteleki arborétum. A korábban a Bükki Nemzeti Park által fenntartott 25,5 hektáros, fokozottan védett terület átadására a környezetvédelmi és az oktatási tárca megállapodása keretében került sor. Kísérleti bioerőművet építenek a gyöngyösi főiskolán.

A jövőben az arborétum a főiskola környezetgazdálkodási agrármérnöki, kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki szakos hallgatóinak gyakorlati képzőhelyeként is szolgál. A környezetvédelmi tárca a minisztériumok számára előírt intézményfenntartás-felülvizsgálat keretében döntött az átadásról. Erre azt követően került sor, hogy az oktatási tárca vállalta: támogatást nyújt a főiskolának az arborétum működtetéséhez. Az arborétum növényföldrajzi szempontból is értékes gyűjteménye, és a díszfaiskolai termesztési tevékenység szorosan kapcsolódik a Károly Róbert Főiskola oktató-kutató szellemi bázisához. Az egész évben látogatható gyűjteményben található egyebek mellett az ország legnagyobb cukorsüvegfenyője.

Fásszárú energianövénnyel fűtött kísérleti bioerőmű építését kezdik meg az idén a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán - tájékoztatott Magda Sándor, az intézmény rektora. A 2,5 megawatt teljesítményű, 2,5 milliárd forintba kerülő beruházás megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi operatív programjának, illetve az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjának segítségével finanszírozza majd az intézmény.

A kísérleti erőmű a tervek szerint a gazdálkodási, illetve mezőgazdasági és vidékfejlesztési karokat működtető felsőoktatási intézmény taspusztai tangazdaságának teljes energiaszükségletét fedezi majd 2008-től - tette hozzá a professzor. A rektor emlékeztetett arra, hogy korábban már 1,3 milliárd forintot nyertek a nemzeti kutatás-fejlesztési alapból egy bioenergetikai tudásközpont létrehozására. Ennek nyomán a technológia hazai referencia-bázisává lépett elő az intézmény; a megindult kutatások eredménye a bioerőmű terve - mondta Magda Sándor. Rámutatott, hogy a magyar vidékfejlesztés fontos eleme lehet a jövőben az energianövények termelése. A kutatási eredmények szerint országszerte 800 ezer hektáron lehet kifizetődő a fásszárú energianövények termesztése - vélekedett Magda Sándor.